dJxmUhhwJ_azbdEKGbs_noPZQtA

23 Ekim 2013 Çarşamba

Renkli Meyveler Göz Dostu

Renkli Meyveler Göz Dostu, Sağlıklı Yaşam, Sağlık, 


Şeker, tansiyon, sigara kullanımı ve ilerlemiş yaşla birlikte göz hastalıkları riski de yükseliyor.

Göz sağlığı için renkli meyve ve sebzeler tüketilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar Kaynak; havuç, yaban mersini, yeşillikler ve renkli bitkilerin göz için, içerisinde çok önemli besin maddeleri barındırdığını, bunların tüketilmesi gerektiğini belirtilmektedir.

Takvim

Uzmanlar Uyarıyor 1 Yaşından Önce Tuz Yasak

Uzmanlar Uyarıyor 1 Yaşından Önce Tuz Yasak, Sağlık, Sağlıklı Yaşam, 
Uzmanlar Uyarıyor 1 Yaşından Önce Tuz Yasak
Bebeklere ek gıda verirken son derece dikkatli olunması gerektiği belirten Medicalpark Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nureddin Vurgun, 1 yaşından önce verilen tuzun damarlarda birikerek erken yaşta hipertansiyon hastalığına sebep olduğunu söyledi.


Yeni doğan bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini belirten Vurgun, anne sütünün bebek için en sağlıklı gıda kaynağı olduğunu dikkat çekti. Anne sütünün içinde mikrop üremediği için bozulmadığının altını çizen Vurgun, "Anne sütü ile beslenen bebeklerde bulaşıcı hastalıklar daha az görülmekte ve beyin gelişimi daha iyi olmaktadır. Alerjik hastalıklar, ishal, solunum yolu hastalıkları ve hatta ileri yaşlarda kanser gibi hastalıkları daha az görülmektedir. Emzirmenin annelere faydaları ise, meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz ve kansızlığı ortadan kaldırmasıdır. Basit gibi görülen takviye gıda, ileri yaşlarda ciddi sağlık problemlerine sebebiyet veriyor" dedi.

"BEBEKLERE 1 YAŞINDAN ÖNCE TUZ YASAK"

Çocuklara 1 yaşından önce verilen tuzun damarlarda birikerek erken yaşta hipertansiyon hastası olmalarına yol açabileceğini anlatan Vurgun, bebeklerin beslenmelerinde yapılan en sık hatalardan birinin ise ailelerin kendi yedikleri tuzlu besinlerden çocuklara yedirmeleri olduğunu kaydetti. Vurgun, "Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de bebeklerin yüzde 60'ı 1 yaşından önce evde yetişkinler için yapılan yemeklerden yiyor. Oysa bebeklere 1 yaşına gelinceye dek tuzlu hiçbir gıda tattırmamak gerekiyor çünkü bebeklik dönemi aşırı sodyum, dolayısıyla tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda oluşacak tansiyon hastalığı yönünden hassas ve belirleyici bir dönemdir. Bebeklik döneminde aşırı tuz, yani sodyum tüketimi kan basıncını yükselterek aort ve koroner damarlarda erken dönemde değişikliklere ve dolayısıyla kalp, damar ve böbrek hastalıklarına zemin hazırlıyor. Bunun sonucunda da bebeğin yetişkinlik dönemine geldiğinde daha erken yaşta, hatta çocukluk çağında bile tansiyon hastası olmasına sebebiyet veriyor" dedi.

Anne sütünün her bebek için özellik arz eden ve günlük ihtiyacına göre değişebilen yapıda olduğunu belirten Vurgun, anne sütünün 6'ncı aydan sonra yetmeyeceğini söyledi. Ek gıdaya 6 aydan sonra başlanabileceğini belirten Vurgun, "Beynin 2 yılda tamamen geliştiğini düşünürsek çocukların kaliteli beslenmeleri için bu 2 yıl çok önemli bir süreç olarak görülüyor. Anne sütünden ek gıdalara geçerken o günün kullanılabilecek sebze ve meyvesinden püre veya sulu halde verilebilir. Besin değerini yitirmemesini için ise bu gıdalar buharda pişirmelidir. Bebeklere 6 aydan sonra inek sütü ek besin olarak da verilebilir ama bunu da peynir yoğurt gibi mayalanan ürünler ile sağlanmalıdır. 9'uncu aya kadar bal, balık, yumurtanın beyazı da verilmemelidir" diye konuştu.

Dikkat Virüsler Çocuklara Daha Sık Bulaşıyor

Dikkat, Virüsler, Çocuklara, Daha, Sık, Bulaşıyor, Sağlıklı Yaşam, Sağlık, 

Virüslerin neden olduğu soğuk algınlıklarının önemsenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, "Alerjik nezle burun zarında virüs tutucu hücreler barındırdığından üst solunum yolu enfeksiyonu yapan bu virüsler çocuklara daha sık bulaşıyor" dedi.
Dikkat Virüsler Çocuklara Daha Sık Bulaşıyor
Okula başlayan 66 aylık alerjik çocuklar için alınacak önlemlere değinen Prof. Dr. Tabak:
 ''- Sınıfların havadar olması sağlanmalıdır. 
- Çocukların beslenme öncesi mutlaka su ve sabunla ellerinin yıkanması sağlanmalıdır. 
- Sınıf temizliğinde astım ataklarına neden olabilecek çamaşır suyu gibi kimyasal temizlik maddelerinin kullanılmaması. 
- Sınıf temizlendikten sonra oda havası temizlenene kadar çocukların içeri alınmaması.
- Sınıf içinde kolonya ya da oda spreyi gibi kokuların kullanılmaması, Reflüye neden olabilecek kakao içeren çikolata gibi gıdaların ödül olarak kullanılmaması. 
- Beslenmede kakaolu süt, yağda kızartma gıda ya da paketli ürün tercih edilmemesi. 
- Kendinden büyük sınıf arkadaşları ile sorun yaşayan çocuklar için psikolojik destek sağlanması. 
- Çocukların bağışıklık sistemini destekleyen aşılardan yararlanılması. Balık yağı ve D vitamini desteği sağlanması gerekir" şeklinde konuştu.

Dikkat Brokoli Eklem Rahatsızlıklarını Yavaşlatıyor


Dikkat Brokoli Eklem Rahatsızlıklarını Yavaşlatıyor, Sağlıkli Yaşam, 
Batı Anglia Üniversitesi'nden araştırmacı bir ekip başarılı laboratuvar çalışmalarının brokolinin insanlar üzerindeki etkilerini denemeye başlayacak.
ardından

Hücre ve fareler üzerinde yapılan deneyler gösteriyor ki; brokoli kıkırdaklara zarar veren yıkıcı bir enzimi engelleyici görev üstlenebiliyor.

BBC'nin haberine göre, araştırmalarda kullanılan bu özel brokoli türü standart brokoliden daha fazla faydalı besin taşıyor.

Vücudumuz brokolideki glukorafanin maddesini alarak eklemleri koruyan sulforaphane denen bir maddeye dönüştürüyor.

Günde 100 gram
Kötü eklem rahatsızlıkları nedeniyle bıçak altına yatacak gönüllü denekler ameliyat öncesi iki hafta boyunca diyet yapacak.

Dr. Davidson ve takımı brokolinin rahatsızlıklar üzerindeki olası etkilerini bu şekilde anlamaya çalışacak.
Dr. Davidson: "Hastalara iki hafta boyunca günde 100 gram brokoli yemelerini önereceğiz. Bu çoğu insanın her gün yemekten mutlu olabileceği yeterli büyüklükte bir öneri" diyor.
İki haftalık brokoli diyetinin büyük değişimlere yol açmasından çok da umutlu olmayan Dr. Davidson, yine de eklem rahatsızlıklarını durdurmanın bir yolunu bu şekilde bulabileceklerini düşünüyor.
Araştırmalarda kullanılan ve Beneforte olarak bilinen bu özel brokoli türü İngiltere Gıda Araştırmaları Merkezi'nde yetiştirildi.

Birleşik Krallık'ta 8.5 milyon kişi dejeneratif eklem rahatsızlığına sahip.
Yandex.Metrica